Help

Weblog beginnen

Inloggen

Eerste stapjes

Teksten

Layout aanpassen

Afbeeldingen

Muziek, video’s en spelletjes

WYSIWYG-editor


Weblog beginnen

Wat is een weblog?
Een weblog is een persoonlijk logboek als website. Alles wat je meemaakt en bezighoudt deel je met de bezoekers van je site. Wat vind jij, wat heb je ontdekt op het web, hoe ziet jouw dag eruit en welke discussies lok jij uit in de wereld van de bloggers.

Wat kost een weblog?
Niks, nada, noppes! Met andere woorden, bij Blogse.nl kun je een gratis weblog maken.

Kan ik anoniem blijven?
Ja, je kan volledig anoniem blijven. Je moet dan alleen als gebruikersnaam niet je eigen naam kiezen en je moet je eigen naam niet publiceren op de site.

Waarom een 18+ status?
We willen Blogse.nl toegankelijk houden voor iedereen. Daarom dien je aan te geven of je website 18+ content bevat.

Hoe meld ik mij aan bij Blogse.nl?
Heel simpel, bedenk een naam die je leuk vindt, kijk of deze naam nog vrij is en registreer deze naam. Log vervolgens in en je kan beginnen met het maken van je weblog.

Wat is de URL van mijn weblog?
De URL van je weblog is: jouwsubdomein.blogse.nl

Hoeveel weblogs mag ik beheren?
Zoveel als je kan. Let er wel op dat het bijhouden van een weblog bestwel enige tijd in beslag neemt. Houd hier dus rekening mee.

Kan ik mijn subdomein achteraf nog wijzigen?
Nee, je kan je subdomein niet meer wijzigen. Het enige wat je kan doen is een nieuwe weblog beginnen en vragen of wij de oude willen verwijderen. Bedenk dus goed welk subdomein je wilt gebruiken.

Heb ik een speciaal programma nodig om een weblog aan te maken?
Nee, het bijhouden van een weblog gebeurt allemaal online. Je hebt geen ingewikkelde programma's nodig. Je kan op ieder moment van de dag en op elke plek ter wereld aan je weblog werken.

Inloggen

Inloggen op de beheerpagina lukt niet, ik kom telkens terug op de loginpagina.
Als het de eerste keer is dat je gaat inloggen moet je er goed op letten dat je de activeerlink in het mailtje hebt aangeklikt. Verder moet je er op letten dat loginnaam en wachtwoord beide hoofdlettergevoelig zijn, kopieer voor de zekerheid beide uit het mailtje om typefouten te voorkomen. Mocht dit alles nog niet helpen, vraag dan een nieuw wachtwoord aan op de inlog pagina.

Hoe verander ik mijn gebruikersnaam?
Ga naar Beheer -> Profiel en verander hier je login naam.

Hoe verander ik mijn wachtwoord?
Ga naar Beheer -> Profiel en verander hier je wachtwoord. Zorg er wel voor dat je beide wachtwoorden invult en dat ze hetzelfde zijn.

Kan ik mijn wachtwoord laten onthouden?
Om problemen met Firewalls, zoals Norton Internet Security, te voorkomen maken we geen gebruik van zogenaamde cookies. Je kan dus je wachtwoord niet laten opslaan. Je kan je wachtwoord wel wijzigen. Kies dus een wachtwoord die moeilijk te raden, maar makkelik te onthouden is.

Ik ben mijn subdomeinnaam vergeten?
Als je je subdomeinnaam bent vergeten kun je bij de inlog pagina een nieuw wachtwoord aanvragen. Je moet wel je e-mail adres invoeren.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten.
Op de inlogpagina staat een link ‘wachtwoord vergeten?’, daarmee kun je een nieuw wachtwoord aanvragen.

Ik heb geen mail gekregen met mijn wachtwoord en inlognaam.
Waarschijnlijk zit er een tikfout in het door jou opgegeven e-mail adres. Vul het contactformulier in en je krijgt je wachtwoord en gebruikersnaam alsnog toegestuurd.

Eerste stapjes

Hoe maak of bewerk ik mijn profiel?
Ga naar Beheer -> Profiel. Hier kun je je profiel bewerken. Let er op dat deze gegevens zichtbaar zijn op je weblog.

Wat is een kopafbeelding?
Dit is een afbeelding die je bovenaan je weblog kunt plaatsen. Je geeft he weblog zo nog meer uniciteit. Iedereen kan een kopafbeelding plaatsen.

De RSS feed geeft een error, hoe kan dat?
Dit komt doordat er aan het einde van je logtekst nog whitespace staat. Dit kun je voorkomen door alle whitespace te verwijderen aan het einde van je logtekst. Zet je cursor op het einde van je logtekst en houd de "delete" knop enige tijd ingedrukt.

Mijn weblog staat niet in het overzicht.
Een weblog wordt pas in het overzicht geplaatst als er minimaal 1 log is toegevoegd. Daarnaast worden 18+ weblogs niet op de voorpagina vertoond, maar wel in het overzicht.

Teksten

Wat moet ik bij "Lees meer tekst" invullen?
Dit veld is niet verplicht, maar als je een lange log wilt plaatsen, kun je ervoor kiezen om het op te delen in 2 stukken. Als je het "Lees meer tekst" gedeelte ook invult, dan komt er in je log een link te staan met "Lees meer". Zodra de lezer hierop klikt krijgen ze de gehele log te zien.

Hoe deel ik mijn weblog op in categorieen?
Ga naar Beheer -> Log overzicht en klik op "Categorie toevoegen". Vul de gegevens in en de categorie is aangemaakt. Als je nu een log in deze categorie wilt plaatsen, ga je naar Beheer -> Log plaatsen. Onderaan staat een dropdown menu. Kies hier de categorie uit waarin de log moet komen te staan en klik op "Nieuwe log plaatsen".

Kan ik een log verplaatsen naar een andere categorie?
Ja, klik op desbetreffende log in het log overzicht en verander onderaan de pagina de categorie. Klik nu op "Log bewerken".

Hoe maak ik een log aan?
Ga naar het beheerdersgedeelte en klik op "Nieuwe log plaatsen". Nu kun je een titel en twee teksten invullen. In de tekst kun je door middel van de wysiwyg-editor ook afbeeldingen plaatsen en dergelijke.

Hoe voeg ik een plaatje toe in mijn log?
Klik in de wysiwyg-editor op de "Afbeelding invoegen / bewerken" knop. Er verschijnt nu een pop-up. Voer bij "Afbeelding" de url naar de afbeelding in. Bij "Opmaak" kun je nog een aantal eigenschappen voor de afbeelding instellen, zoals de grootte, de uitlijning en de groote van de rand.

Hoe voeg ik links toe aan mijn berichten?
Selecteer die tekst waarop de link betrekking heeft. Klik vervolgens op de "Link invoegen / bewerken" knop. Er verschijnt nu een pop-up. Vul vervolgens de url in bij "Link url" en geef aan of de url in hetzelfde of een nieuw venste rmoet worden geopend.

Hoe verwijder ik een link uit mijn bericht?
Selecteer de link en klik op de "Link verwijderen" knop.

Mijn geplaatste URL werkt niet.
Als je een url invoegt, moet je er zeker van zijn dat deze begint met http://.

Hoe krijg ik tekst naast een afbeelding?
Er zijn twee mogelijkheden, namelijk:

Klik eerst op de knop "Afbeelding invoegen / bewerken". Er verschijnt nu een pop-up. Voer de url in naar je afbeelding bij "Afbeelding". Klik vervolgens op de tab "Opmaak". Kies nu bij "Uitlijning", "Links" of "Rechts", afhankelijk van waar je de afbeelding hebben wilt.

Voeg eerst je tekst toe. Zet vervolgens je cursor aan het begin van de tekst. Klik nu op de "Afbeelding invoegen / bewerken" knop. Er verschijnt nu een pop-up. Voer de url van je afbeelding in bij "Afbeelding" en klik op "Opmaak". Kies vervolgens bij "Uitlijning", "Links" of "Rechts", afhankelijk van waar je je afbeelding hebben wilt.

Kan ik de volgorde van mijn logs wijzigen?
Nee, de nieuwste logs worden als eerste getoond.

Mijn tekst is te breed voor het beeld.
Dit gebeurt alleen in Firefox of een oudere versie van Internet Explorer als het woord te lang is. Mocht een woord te lang zijn, plaats dan in het midden van het woord een spatie. Als de afbeelding te breed is dan kun je deze verkleinen door op de afbeelding te klikken en vervolgens in de pop-up op "Opmaak" te klikken en hier de "breedte" en "hoogte" aan te passen.

Kan ik mijn weblog zo lang maken als ik wil?
Je weblog kent geen limiet in lengte. Bedenk wel dat het voor je bezoekers wel fijn is als er niet te veel op de voorpagina staat zodat het inladen sneller gaat.

Ik wil een link invoegen, maar de knop licht niet op?
Selecteer eerst een stuk tekst of een afbeelding, waar de link betrekking op moet hebben. Je zult zien dat de knop dan wel verschijnt.

Als ik "Enter" in toets komt er veel ruimte tussen de regels.
Dit klopt, als je "Enter" intoetst word er een nieuwe paragraaf aangemaakt. Hier zit ruimte tussen. Als je op de volgende regel verder wilt typen, dan moet je "Shift+Enter" doen, een zogenaamde line-break.

Layout aanpassen

Hoe kan ik de layout van mijn weblog aanpassen?
Ga naar Beheer -> Layout aanpassen en wijzig de opties die je wilt wijzigen.

Kan ik ook andere kleuren gebruiken dan die in het palet staan?
Je kan elke kleur gebruiken die je wilt. De kleur moet alleen wel een internet kleur zijn.

Hoe verander ik de verschillende kleuren van de weblog?
Ga naar Beheer -> Layout aanpassen en kies een optie, bijv "Kop achtergrond". Kies nu de kleur die je wilt door op die kleur in het palet te klikken. De kleur van deze optie is nu gewijzigd.

Kan ik ook een kop afbeelding toevoegen?
Jazeker kan dit. Ga naar Beheer -> Layout aanpassen en scroll iets naar onderen. Upload de afbeelding die je als kop afbeelding wilt gebruiken en klik op "Bewerken".

Hoe krijg ik tekst naast een afbeelding?
Voeg eerst je tekst toe. Zet vervolgens je cursor aan het begin van de tekst. Klik nu op de "Afbeelding invoegen / bewerken" knop. Er verschijnt nu een pop-up. Voer de url van je afbeelding in bij "Afbeelding" en klik op "Opmaak". Kies vervolgens bij "Uitlijning", "Links" of "Rechts", afhankelijk van waar je je afbeelding hebben wilt.

Hoe kan ik het rechtermenu aanpassen?
Klik in het beheerdersgedeelte op "Rechtermenu". Je komt nu in het overzicht van het rechtermenu terecht. Je ziet hier alle menu items staan. Door op "X" te klikken kun je een menu item verwijderen. Door op "Boven" te klikken zal het menu item ene positie naar boven verschuiven. Door op "Beneden" te klikken zal het menu item een positie naar beneden gaan. Door op "Toevoegen" te klikken zal het verwijderde menu item weer worden toegevoegd.

Afbeeldingen

Hoe plaats ik een afbeelding op mijn weblog?
Je moet er voor zorgen dat je een plaatje op het internet hebt staan, dus niet op je eigen computer. Er zijn speciale internetsites waar jij je plaatjes kunt opslaan (jouw afbeeldingen op deze sites zijn alleen met wachtwoord zichtbaar), bijvoorbeeld:

www.photobucket.com
www.imageshack.us
www.myimager.com
www.picturetrail.com
www.mypicgallery.com

Als je eenmaal de afbeelding op het internet hebt staan. Dan klik je op de "Afbeelding invoegen / bewerken" knop en voer je de url van de afbeelding bij "Afbeelding" in (je ziet de afbeelding bij "Voorbeeld" verschijnen). Daarnaast kun je bij "Opmaak" nog een aantal eigenschappen wijzigen, zoals de uitlijning.

Kan ik overal op mijn weblog afbeeldingen plaatsen?
Nee, op dit moment kun je alleen de kop afbeelding wijzigen en afbeeldingen bij logs plaatsen.

Hoeveel afbeeldingen kan ik op een weblog plaatsen?
Er is geen limiet. Echter houd er rekening mee dat de weblog heel traag wordt als er teveel afbeeldingen opstaan.

Wat is het maximum formaat voor afbeeldingen op mijn weblog?
Er is geen maximum formaat. Echter als de afbeeldingen te groot zijn, kan dit je layout aantasten. Als je een maximale breedte aanhoudt van 460 pixels breed, dan zul je merken dat de layout niet verandert. Je kan de grootte van je afbeelding aan passen door op de afbeelding te klikken en vervolgens op de "Afbeelding invoegen / bewerken" knop te klikken. Klik nu op de "Opmaak" tab en verander de waardes van "breedte" en "hoogte". Als "Verhouding vergrendelen" staat aangevinkt, zal de afbeelding geschaald worden, bij het aanpassen van de hoogte of de breedte.

De afbeelding die ik wil plaatsen is te groot, wat moet ik doen?
Je kan de afbeelding voordat je hem gaat uploaden naar het internet alvast verkleinen, maar je kan hem ook verkleinen door tijdens het toevoegen bij "Opmaak" de grootte aan te passen. Houd er rekening mee dat de grootte van de afbeelding hetzelfde blijft en dat de laad tijd dus ook hetzelfde blijft. Afbeeldingen met een kleiner formaat laden sneller.

Kan ik afbeeldingen draaien?
Dit kan niet door middel van een code, je zult de afbeelding moeten draaien op je eigen computer en dan gedraaid uploaden.

Hoe maak ik een link van mijn afbeelding?
Voeg eerst een afbeelding toe. Klik daarna op de afbeelding en klik daarna op de "Link invoegen / bewerken" knop. Voer nu de url in en je afbeelding is een link geworden.

Hoe krijg ik afbeeldingen van mijn harde schijf in mijn log?
Dit is op dit moment nog niet mogelijk, allicht in de toekomst. Je kan alleen afbeeldingen van je harde schijf naar een andere internet site uploaden en deze plaatsen.

Hoe kan ik voorkomen dat derden afbeeldingen van mijn weblog kopiëren?
Dit is niet te voorkomen!

Hoe krijg ik tekst naast een afbeelding?
Er zijn twee mogelijkheden, namelijk:

Klik eerst op de knop "Afbeelding invoegen / bewerken". Er verschijnt nu een pop-up. Voer de url in naar je afbeelding bij "Afbeelding". Klik vervolgens op de tab "Opmaak". Kies nu bij "Uitlijning", "Links" of "Rechts", afhankelijk van waar je de afbeelding hebben wilt.

Voeg eerst je tekst toe. Zet vervolgens je cursor aan het begin van de tekst. Klik nu op de "Afbeelding invoegen / bewerken" knop. Er verschijnt nu een pop-up. Voer de url van je afbeelding in bij "Afbeelding" en klik op "Opmaak". Kies vervolgens bij "Uitlijning", "Links" of "Rechts", afhankelijk van waar je je afbeelding hebben wilt.

Muziek, video’s en spelletjes

Hoe plaats ik muziek- of videobestanden op mijn weblog?
Je kunt niet rechtstreeks muziek- of videobestanden op je weblog laten afspelen. Wel kun je vanuit je weblog een link aanmaken naar zo’n bestand.

Hoe voeg ik muziek of video’s toe als link?
Dit werkt hetzelfde als een link naar een website.

Kan ik ook spelletjes op mijn weblog zetten?
Positioneer je cursor daar waar je de Flash movie wilt hebben. Klik vervolgens op de "Invoegen / wijzigen Flash movie" knop en voer de url in naar je Flash movie.

WYSIWYG-editor

Wat is een WYSIWYG-editor
WYSIWYG staat voor "What You See Is What You Get". Een WYSIWYG-editorlijkt veel op een tekstverwerker als Word. De werking is ook bijna hetzelfde, alleen met beperkte functionaliteit.

Waar zijn al die knoppen voor in de editor?
Elke knop staat voor een bepaalde bewerking waarmee jij je log kan opmaken. Zo kun je afbeeldingen, links, tabellen en Flash movies toevoegen door op desbetreffende knop te klikken

Hoe kan ik de functies van de knoppen zien?
Ga met je muis over de knop heen en er verschijnt een tekst met de functie van de knop.